ARISTOTELES PSİKOLOJİSİNDE RUH VE YETİLERİ / The Soul and Its Faculties in Aristotle's Psychology
Öz
Amacı 'ruhun özsel doğasını ve onun ikincil özelliklerini anlamak ve bilmek” olan Aristoteles psikolojisi (ya da bilişsel psikoloji), yetileriyle birlikte bitki ruhu, hayvan ruhu ve insan ruhunu inceleyen bir doğa bilimidir. Aristoteles, Ruh Üzerine’de, ruhu ‘potansiyel olarak bir yaşama sahip doğal organlaşmış bir bedenin bir gerçekliği (entelekyası)’ olarak tanımlamaktadır. Onun psikolojisinin ana terimlerinden biri olan entelékheia, yaklaşık olarak “doğal amacın mükemmelliğine gerçekten ulaşmak” anlamına gelmektedir. Örneğin, bir elma ağacının hedefi, ilk önce çiçek açmak ve sonra meyve vermektir. Bitkilerin, hayvanların ve insanların ruhlarını amaçlarına göre sınıflandıran Aristoteles psikolojisi, bilişsel hedefi, insanın ayırt edici bir özelliği olarak açıklar.
*****
Aristotle’s psychology (or cognitive psychology), whose aim is “to grasp and know psukhê’s essential nature, and secondly its properties,” is a physical science searching for the vegetative soul, animal soul and human soul with their faculties. In De Anima, Aristoteles defines the soul as ‘an actuality (entelékheia) of a natural organized body having life potentially in it’. Being one of the essential terms of his psychology, entelékheia approximately means ‘reaching actually perfection of the natural goal’. For instance, it is the goal of an apple tree is first to bloom and then bear fruit. Aristotelian psychology that classifies the souls of plants, animals, and human beings according to their goals explains the cognitive goal, as a distinctive character of the human being.
Anahtar Kelimeler
Tam Metin:
PDFRefback'ler
- Şu halde refbacks yoktur.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________<br
ISSN: 2667-5501 (Online)
© Entelekya Mantık-Metafizik Okulu