MAKÂSIDU’Ş-ŞERÎA KOLAYLIK SAĞLAR / Maqasid al-Shari’ah Made Simple

Mohammad Hashim Kamali, Ercan Eser

Öz


Bu makale, makâsıdu’ş-şerîa ve Kur’ân'daki temellerinin genel bir tanımlaması ile başlayarak beş bölüm halinde sunulmaktadır. Giriş bölümünden sonraki bölüm makâsıdın tasnifi ve yapısıyla uyumlu hale gelen belli bir öncelik sırasına değinmektedir. Üçüncü bölüm, tarihsel gelişmeler ve önde gelen ulemânın bazılarının, özellikle de Ebu İshak İbrahim eş-Şâtıbî'nin, makâsıd teorisine katkıları yer alıyor. Dördüncü bölüm, ulemânın makâsıd tanımlanmasına yönelik aldığı farklı yaklaşımları inceliyor. Son bölüm, makâsıdın içtihat ile alakalı olduğunu ve makâsıdın içtihadın kapsamını ve kalitesini nasıl artırabileceğini vurguluyor.

*****

This essay is presented in five sections beginning with a general characterization of the maqasid al-shari'ah and its origins in the Qur'an. The next section addresses the classification of the maqasid and a certain order of priority that is integrated into the structure of the maqasid. Section three is devoted to historical developments and the contributions of some of the leading ulama especially that of Abu Ishaq Ibrahim al-Shatibi, to the theory of the maqasid. Section four looks into the differential approach the ulama have taken toward the identification of the maqasid. The last section highlights the relevance of the maqasid to ijtihad and the ways in which the maqasid can enhance the scope and caliber of ijtihad.


Anahtar Kelimeler


İslâm hukuku, makâsıdu’ş-şerîa, ulemâ, içtihat, yaklaşım / Islamic law, maqasid al-sharia, ulama, ijtihad, approach.

Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________<br

ISSN: 2667-5501 (Online)

© Entelekya Mantık-Metafizik Okulu