DÜNDEN BUGÜNE MANEVİ DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETLERİ / Spiritual Counseling and Guidance Services from Past to Present

Fatma Coşkun

Öz


Tarım toplumundan sanayi toplumuna geçiş ile birlikte insanların yaşam tarzı da değişmeye başlamıştır. Aydınlanma denilen bu dönemde din ve maneviyat ile ilgili ne varsa değersiz görülmüş, hayatın dışına itilmiştir. Buradaki amaç, bundan sonra yeryüzünde, aşkın ya da doğaüstü hiçbir destek olmadan özgürlük ve mutluluğun egemen olduğu, tamamıyla “insani bir düzen” kurmaktı. Fakat özellikle dünya savaşları sonrasında yaşanan büyük sorunlar ve travmalar sonrasında, insanların salt insani düzenle daha fazla mutluluk ve özgürlük beklentileri yara almıştır. Bu dönemde kaybettikleri değerlerin yerine yenilerini koyamayan insanlar, üstesinden gelmekte zorlanacakları sıkıntılı durumlarla karşı karşıya kalmışlardır. Daha sonra insanların bu problemlerine manevi değerler çerçevesinde çözüm bulmaya çalışan “Manevi Danışmanlık” gündeme gelmiştir. Manevi danışmanlığa olan ilgi her geçen gün artmıştır. Önceleri Batılı ülkelerde daha yaygın ve sık kullanılan dini danışma ve rehberlik, günümüzde birçok alanda hizmet vermeye başlamıştır. Bu çalışmada özellikle günümüz insanı için oldukça önemli olan manevi danışmanlık ve rehberlik alanını kapsamlı bir şekilde incelemek amaçlanmıştır. Bu amaçtan hareketle, literatür araştırması yöntemi kullanılarak manevi danışma ve rehberliğin temel kavramları, ilkeleri ve tarihçesi, uygulama alanları, modelleri ele alınmış, ayrıca insanların hayatındaki yeri, önemi ve gerekliliği konuları araştırılmıştır. Bu çalışmada ele alınan konularla manevi, dini ve ahlaki değerleri ön plana çıkararak modern insanının hayatına dokunmak hedeflenmiştir.

*****

The lifestyle of people has begun to change with the transition from an agricultural society to an industrial society. In this period called the Enlightenment, everything related to religion and spirituality was seen as worthless and excluded from life. The aim here was to establish a purely "human order" on earth, in which freedom and happiness would reign, without any transcendent or supernatural support. However, especially after the great problems and traumas experienced after the world wars, people's expectations of more happiness and freedom with purely human order have been damaged. In this period, people who could not replace the values they lost with new ones, faced difficult situations that they would have difficulty overcoming. Later, "Spiritual Counseling", which tries to find solutions to these problems of people within the framework of spiritual values, came to the agenda. Interest in spiritual counseling has increased day by day. Religious counseling and guidance, which was used more commonly and frequently in Western countries, has started to serve in many fields today. This study aimed to comprehensively examine the field of spiritual counseling and guidance, which is very important for today's people. For this purpose, the basic concepts, principles and models of spiritual counseling and guidance were discussed by using the literature research method, and also subjects such as their place, importance and necessity in human life were investigated. With the topics discussed here, it is aimed to touch the lives of modern people by highlighting spiritual, religious and moral values.


Anahtar Kelimeler


Manevi danışmanlık ve rehberlik, dini danışmanlık, maneviyat, din, psikoloji / Spiritual counseling and guidance, religious counseling, spirituality, religion, psychology.

Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________<br

ISSN: 2667-5501 (Online)

© Entelekya Mantık-Metafizik Okulu